I LIKE DESIGN STUDIO
AMPHAWA HOUSE

This house is in the Amphawa District, Samut Songkhram Province. On approximately 2.5 rai of land, 30 meters of land width, nearby Mae Klong River which is the most important river in the existence of the Amphawa people. The back of the land has an entrance road, that is surrounded by neighboring coconut groves, appears to be quite shady and natural. Due to the relatively narrow width of the land and the view to the river is limited. Both of the neighbors' houses on the left and right are built close to the river. The designer picked a layout that leaves the space in front of the river as a green yard, enlarging the view inside the house to increase the distance between the owner's house and the river in order to minimize the uncomfortable feeling. The house's long side is oriented to allow views of the river and natural airflow from the south and north. The extraction side of the house has thick solid walls to reduce sun’s heat that enters the structure.

Historically, the river served as the principal route for transportation and commerce. It is still in use today, although its use has been limited in accordance with the times. The designer positioned the front of the residence faces the river, while the rear faces the road. The interior road is constructed as a curve from the entry road, gradually adjusting the eye view into the home and parking. Before entering the house, you can walk through “Long hallway” where the end of the eye focuses on the Mae Klong River. It is designed to function as a "wind tunnel," allowing wind to flow through from the north and south. This creates a pleasant atmosphere for using this space as an outdoor dining and relaxing area near the river. It is also placed parallel to the swimming pool and perpendicular to the Mae Klong River. The pool's far end is designed as an overflow edge. It appeared to be the river's surface flowing into the house's tree court. Water from the river seems to pour inside and connect to the interior space, giving origin to life, as the phrase goes "The Mae Klong River is the life of the Amphawa people”. There is a stairway in the tree court that provide access to the swimming pool from within the house, linking the view of the water surface with the river as though swimming into the Mae Klong River.

This residence has a useable area of approximately 1,000 square meters, consisting of a living and dining room designed as an open space on the 1st floor with the best widest view of the lawn and river. It is connected to the “Long hallway” and “Kitchen”, where the kitchen is placed as the heart of the house to link the dining area and also connect to long hallway and pool when there is outdoor socializing. At the waterfront, there is a mooring space, a gym and a guest room, separated from the main house in order to maintain privacy. The central section of the 2nd floor is designed as a family room for watching TV and relaxing before night. This room has a view of the tree in the center court, a skylight above, and a swimming pool, and it functions as the passageway to the master and children's bedrooms. From the master bedroom, there is a river view and a view to 1st floor living area, both of which are related. This house is designed to be modern, yet in a contemporary Thai style. Using a wide open glass to emphasize the visual sight. A long hallway with teak wood on both the floor and ceiling. Its column captures the early light's shadow as it reflects off the pool. The roof conceals ventilation beneath the eaves. All of these are intended to convey a sense of tropical architecture while focusing on the more modern and comfortable.

 

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Warakorn Chareonrat , Siriprapa Prasompan
Interior Architect : Saladboxdesign
Landscape Architect : Kantarat Aroonrerk
Structural Engineer : Kor-It Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul

AMPHAWA HOUSE

This house is in the Amphawa District, Samut Songkhram Province. On approximately 2.5 rai of land, 30 meters of land width, nearby Mae Klong River which is the most important river in the existence of the Amphawa people. The back of the land has an entrance road, that is surrounded by neighboring coconut groves, appears to be quite shady and natural. Due to the relatively narrow width of the land and the view to the river is limited. Both of the neighbors' houses on the left and right are built close to the river. The designer picked a layout that leaves the space in front of the river as a green yard, enlarging the view inside the house to increase the distance between the owner's house and the river in order to minimize the uncomfortable feeling. The house's long side is oriented to allow views of the river and natural airflow from the south and north. The extraction side of the house has thick solid walls to reduce sun’s heat that enters the structure.

Historically, the river served as the principal route for transportation and commerce. It is still in use today, although its use has been limited in accordance with the times. The designer positioned the front of the residence faces the river, while the rear faces the road. The interior road is constructed as a curve from the entry road, gradually adjusting the eye view into the home and parking. Before entering the house, you can walk through “Long hallway” where the end of the eye focuses on the Mae Klong River. It is designed to function as a "wind tunnel," allowing wind to flow through from the north and south. This creates a pleasant atmosphere for using this space as an outdoor dining and relaxing area near the river. It is also placed parallel to the swimming pool and perpendicular to the Mae Klong River. The pool's far end is designed as an overflow edge. It appeared to be the river's surface flowing into the house's tree court. Water from the river seems to pour inside and connect to the interior space, giving origin to life, as the phrase goes "The Mae Klong River is the life of the Amphawa people”. There is a stairway in the tree court that provide access to the swimming pool from within the house, linking the view of the water surface with the river as though swimming into the Mae Klong River.

This residence has a useable area of approximately 1,000 square meters, consisting of a living and dining room designed as an open space on the 1st floor with the best widest view of the lawn and river. It is connected to the “Long hallway” and “Kitchen”, where the kitchen is placed as the heart of the house to link the dining area and also connect to long hallway and pool when there is outdoor socializing. At the waterfront, there is a mooring space, a gym and a guest room, separated from the main house in order to maintain privacy. The central section of the 2nd floor is designed as a family room for watching TV and relaxing before night. This room has a view of the tree in the center court, a skylight above, and a swimming pool, and it functions as the passageway to the master and children's bedrooms. From the master bedroom, there is a river view and a view to 1st floor living area, both of which are related. This house is designed to be modern, yet in a contemporary Thai style. Using a wide open glass to emphasize the visual sight. A long hallway with teak wood on both the floor and ceiling. Its column captures the early light's shadow as it reflects off the pool. The roof conceals ventilation beneath the eaves. All of these are intended to convey a sense of tropical architecture while focusing on the more modern and comfortable.

 

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Warakorn Chareonrat , Siriprapa Prasompan
Interior Architect : Saladboxdesign
Landscape Architect : Kantarat Aroonrerk
Structural Engineer : Kor-It Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul