I LIKE DESIGN STUDIO
L18 HOUSE

This project is located on Ladprao road in Bangkok. It is a renovation of an over 30 years old townhouse inside the village. Neighborhoods had to be gradually renovated due to good location in town then the land prices increased rapidly, so it’s worth the cost of renovation. The main problem of this house is the 1st floor level is nearly road level and the drainage system of the village is not good. Whenever the rain comes, the water floods the road in front of the house and kitchen area because it could not be released to the public drain. The furniture in the original kitchen must be lifted and used as a semi outdoor style for easy cleaning. There are a lot of dividing walls in living space so the natural light, ventilation and cooling system are not good.

Designer modified the living space due to family growth. At the 1st floor, adjusting the position of parking lots and adding the elderly bedroom and bathroom in the front of the house. The living and dining room space are connected for airy and more convenient. Adding natural light to the kitchen room in the back. For the 2nd floor, enlarging all bedrooms’ layout and changing the original balcony which is not being used cause a leakage problem to be bedroom area instead. Changing new material and new sanitary ware of the bathroom but cannot change layout and sizing due to limitation of structure. Adding 2nd floor balcony for drying clothes, which is designed as battens to get wind and sunlight from a translucent roof all day. Solving flood problems by elevated a ground floor and designed new rainwater drainage system in order to let all rainwater flow out in front of the house so that the kitchen area becomes the inside space without worrying about flooding. The roof uses original roofing materials with insulation. All aluminium glass uses heat protection glass to reduce heat problems in the house.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Warakorn Chareonrat
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul

N24 CLASSIC HOUSE

This project is a renovated classic house located in 2 rai of land. The house is lifted up about 2 meters higher than external public road, surrounded by a large garden. The main entrance is a long ramp from public road to the front yard parking lots.

Initially, the owner assigned architect to design a small building as an extension of the main house in order to create enclosed space courtyard in front of the parking lot. This small building is built for visitor. The 1st floor is a reception and recreation area connected to the outdoor terrace and swimming pool, there is also one bedroom in the back, and the 2nd floor is a multipurpose room.

The architect designed composition and selected material of the small building in accordance with the characteristics of the main building. Later, the owner wanted to renovate the main house to look more modern but must still be classical as before which is owner’s favorite style. Then, architect analyzed the main house and diminished lines and elements of an architecture. In order to be simple and monotone, material such as stone tile is chosen to cover the exterior of the building for easy maintenance, change aluminum frame, the base of the house used a dark grey stone. Therefore, architect adjusted the materials of the small building again to harmonize with the main building in modern classic style surrounded by large tree garden. Completely eliminate the chaos from the outside.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri, Kunatip Thonglueang
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : -
System Engineer : -
Photographs : Soopakorn Srisakul
 

IN29 HOUSE

Located at Soi Intamara 29, Sutthisarnwinitchai Road, Bangkok. It’s a home of Laochariyakul Family that has been left unoccupied and uninhabitable about 10 years ago because the incorrect construction from contractor who abandoned the work. At that time parents intended to build a house for their children to live together. Since then until now, their son required to build his own family. According the house needs to be changed following the present context and lifestyle.

Based on the context of existing. Feel the intention to make a home for their children. Material and classic home style inspired by parent’s passion. There were also Thai traditional house existing in the same site. The father is a wooden lover. While his son prefer modern style house.

It will cause irrelevant connections in the same area. Concept of design, façade of building keep the main shape, form, rhythm of column, groove pattern from original building. By reducing some classical details, removing the front and top eaves then adding new material such as glasses and wall stone to be more modern. Interior space has been developed for effective usability. Previous building were divided into separate rooms connected by corridors. Designer emphasized open plan space to connect living area at each point of the house for comfortable daily life.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri
Interior Architect : Narucha Kuwattanapasiri , Adisak Thongsatit
Landscape Architect : Adisak Thongsatit
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd
Photograph : Soopakorn Srisakul

N135 HOUSE

This house is inside an old village more than 30 years old, located in the suburb of Bangkok. The village's layout is interesting as there is a swimming pool surrounded by large trees of central garden. It's rare in new development project nowadays. This House has been renovated from the old structure that has been abandoned more than 10 years. It is a house with 2-storey and mezzanine.

The original space on the 1st floor is designed for 1 parking, maid room, bathroom, living room and backyard. The 2nd floor plan was dining room and kitchen. And the 3rd floor, there were 3 bedrooms and 2 bathrooms.The designer changed all functions and appearance of the house. The mechanical system was completely reinstalled. On the 1st floor, new interior layout and space is expanded to be a small car park. The maid’s room is replaced by a kitchen. Living room and Dining room are combined into one lager area. The backyard is changed to be terrace with gym room. Both of these parts provided the village’s central garden view. The fence is designed to be vertical garden for privacy and cut-off the unattractive views, leftover the greenery scene.

Mezzanine area is designed as working and reading room with tree view. On the 3rd floor, the designer added 1 more bedroom and Buddha room into the limitation space. Each bedroom is small size but fit for comfortable sleeping. Related to the sizing, each bedroom had the maximum window size to gain view of trees surrounded. The most area in the middle of the house is dark and dim. This is one disadvantage of the townhouse that the designer tried to solve by using transparent skylight for brighten up and bring in natural light.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : -
System Engineer : -
Photograph : Soopakorn Srisakul

L18 HOUSE
N24 CLASSIC HOUSE
IN29 HOUSE
N135 HOUSE
LKB HOUSE