I LIKE DESIGN STUDIO
BANGCHAK SINO

This project is part of the commercial design for the Bangchak gas station in Songkhla province. The project owner wished to make this project to unique and different. The designer has researched the area and discovered an old town that was once an important trading port. It has outstanding architecture in the "Sino-Portuguese" style, which is a fusion of Chinese and Portuguese art. There is a front pavement area known as "Arcade," European-style stucco arched window frames, and ancient Chinese clay tiles, all of this is a very beautiful and historic Songkhla architecture.

The research discovered something intriguing. The designer deems the management of inside space, as shown in the cross section of the building, to be "more magnificent" than the "Sino façade." The courtyard separates the commercial and residential spaces. It serves as a transition space and aids in ventilation. According to the designer, this space is a private or hidden space that only the owner or a guest of the house has the permission to see or access. In fact, no one has seen this view; only those who look at the drawing will be able to see it. 

The designer used the cross section to create the project's main language, intended to present the "Sino Portuguese" style from an unexpected angle. Bring the language of the old façade to life by incorporating modern materials such as steel and glass, as well as incorporating beautiful details from the original building while making it look more modern. The façade is designed to appear separate from the window. The building's longitudinal design emphasizes clear glass to allow visibility of the activity inside. The walkway in front of the building connects all the buildings with an "arcade" in the original architecture style. Instead of just using the old façade, the designers wanted project users to experience the style of "Sino Portuguese" in a fresh way.


Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Warakorn Chareonrat , Thammanoon Phansaard
Interior Architect : Narucha Kuwattanapasiri , Petchusa Kuwattanapasiri
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul

THE TARA RESTAURANT

It is a design to refurbish an existing restaurant. The restaurant is called "The Tara," which is Thai meaning "River." The Chao Phraya River, Thailand's primary river with a long history of people living by the water, is where the restaurant is situated.

The restaurant's entryway is made to stand out from the surrounding buildings. Black stone with matching colors is used to decorate the entry wall. The Tara's logo boldly highlights the entry from the surroundings. The restaurant's walkway is imagined as a floating block on the snow-white gravel. When you walk and then see the river as the end of the path, the rhythm alters your mood.

The dining space is divided into two main sections. The exterior is designed to maximize views of the river and solve the problem of obstructed views, elevate the dining area's floor to a cascading height in each section, dark wooden floors and dark-washed gravel were used in the outdoor decorations. The exterior steel column creates the impression of a room with a vista that surrounds it and encourages it to be more prominent. The interior is air-conditioned, uses transparent glass, and has a thin aluminum section frame to prevent blocking the widest possible view The color scheme and decoration focus a lot on dark gray tones to provide the space a sober appearance. Cement beams were left in place to represent that the structure was originally a building, and the walls were painted with spray texture. the design was inspired by the restaurant's name, "River." Instead of the shimmering water surface, glossy black tiles are placed behind the bar. The decorative elements make efforts to make the pattern more graphical.


Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Wisan Promsuntorn , Siriprapa Prasompan
Interior Architect : Narucha Kuwattanapasiri , Wisan Promsuntorn
Landscape Architect : -
Structural Engineer : -
System Engineer : -
Photographs : Soopakorn Srisakul

DONPHROM MARKET

“Donphrom Market” is a small, old fresh market in Bang Yai area. Opened since contextes around market area is still wide field. Until now, the city and prosperity expanded into. Due to the market has been opened for a long time, so the building is old and worn down. The project manager is also changed to a new generation, therefore, the idea to renovate the building is changed to be new and more modern accordingly.

The purpose of the owner is to adjust the environment and atmosphere of entire market by using original steel structure and roof as it’s suitable for investment. Repair only the damaged roof, adjust the facade of the building, reallocate the trade stall layout, rearrange new eletrical and sanitary system. While the market must not be closed during renovation process to support the venders by using the construction management properly to improve the building. The project is divided into 3 areas. The first area is fresh market section. There are 7-11 shop in the corner. Inside is fresh market for food and groceries. The second area is behind the market. Divided into the vendor’s storage room, restroom and parking lots. The third area is a commercial building, designed to be shops at ground floor, the upper floor is a dormitory.

The main structure is still the original steel structure, so the most concern thing is the weight of new facade that has to be installed with original structure. The architect intends to design the elevation image of the façade exposed magnitude in shade and shadow, change according to time period. The designer choose steel frame, cement board and pvc pipe to arrange the pattern in a long panel for contrasting with the lively of the market below. The inside market using house formed steel frame to separate the boundaries of the trade stall. All steel structures are painted in light color for comfortable ambiance. The commercial building requires a facade to cover the balcony of dormitory as it is used for washing area of each room. The designer choose punctured transparency panel for decoration to prevent the balcony becoming too dark and allow fresh air to flow inside. It’s been designed to be consistent and harmonize as part of the market.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Wisan Promsuntorn
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul

FOODVILLA MARKET

“Food Villa Market Project” is located at Ratchapruek Road which is the expansion area of Bangkok. The road builds for the link between Bangkok’s Central Business District and living zone. Food Villa Market serves the need of local community with the combination of marketplace and bazaar. Normally, market in Thailand will be dark, muddy & wet walkway, and improper ventilation. Vision of the owner of the project is to build Food Villa Market to be the new standard of marketplace in Thailand.

Ultimate land area of the project is approximately 25,000 sq.m. with 4 main building areas which are Marketplace of 4,000 sq.m. for 400 stalls, 2 storey for restaurant and life styles shops,  24 hour supermarket and Starbucks Drive Thru, and Pet & Plants zone.

The project starts in 2013 and the Marketplace is now ready to serve community on early 2015. Design concept of the project was inspired by the owner with the concept of “Food Villa for our community” to get acquainted with the neighborhoods in public. Thus, position of the design needs to be in the middle of modern department store and Thai’s primitive market.

The architect harmonizes the design of barns and farmhouses form merging each unit together in an order. Wide flange steel is the main structure of Marketplace. Metal Sheet is another main facade material the architect designed to be a translucent face to let the natural light go through and glow inside out at night. Air ventilation is one of the vital issues for marketplace, the ventilation gap is set in two layers, at the top of gable roof itself and between the split levels of each roof as appears in the elevation.

The ultimate ambience of Food Villa can lay in 3 pillars which are clean, relay, and being a part of the community. Mood n’ tone inside shops are cozy style full by artificial wood, top with black mosaic, and let shop owners do the rest in order to let the disarrangement of stuffs remain to represent the ambience of local Thai market.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Somchoke Uthansai , Unnop Tupwong
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd
System Engineer : Montree Utakrue
Photograph : Soopakorn Srisakul


 

BANGCHAK SINO
THE TARA RESTAURANT
DONPHROM MARKET
VILLA ZONE FOODVILLA
CHAROENPONG KINDERGARTEN
FOODVILLA MARKET