I LIKE DESIGN STUDIO
NOBLE GEO HOUSE

This second hand house renovation project is located in an old village about 10 years old. It is a housing project that is quite outstanding from other similar types of village which emphasizes the atmosphere of trees and simple geometric house form. The house is in a dilapidated condition inside the land area approximately 89 sq. wa. There are 2 to 3 big trees around the house. The homeowner would like to expand the area and adjust the new interior function to match their lifestyles.

Expansion 1, Parking area. The owner of the house loves and collects many cars. The designer therefore expands additional parking area. Using the garage door as an entry exit. Then connect this space to the entrance of the house on the 1st floor and shoe storage, living dining area, including pantry area as well. It is a common area of this house opening the view to the surrounding garden. The pantry is connected to the Expansion 2. It is a Thai kitchen and laundry area at the back of the house. Expansion 3 connects to the common area which is prepared for bedroom in the future. The staircase to 2nd floor at the patio opens a large window to the trees. In the middle of the house is a library room that spread out into 2 Master Bedrooms left and right wing of the house, it can also open view to the trees and large balcony outside to get close to nature.

Exterior design with the simplicity of the original. The designer chose to cut off the eaves of the roof to equal to the wall line and cut off the balcony to emphasize the geometry form more prominently. The bedroom extension is placed on the empty area, by dividing this area into two parts to create an enclosed garden space. Pull out the bedroom extension from the main house to increase the perspective connecting of the gardens and increase the ventilation too. The exterior designed to be simple in accordance with the context neighbors. But there are still more modern differences. The interior is decorated simply, few pieces reflect the identity of the owner.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri 
Interior Architect : Narucha Kuwattanapasiri, Petchusa Kuwattanapasiri
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
Photograph : Soopakorn Srisakul

MANEEYA HOUSE

This house started from the owner who wants to expand the area of original house located in the housing estate. The owner has been living in this house since starting their family. Until now they gradually expanded side and back land to build a second house connected to the first one.
They also built a small office and arranged all buildings surround the middle garden. As the time passed, the first house became smaller in accordance with the family members who grew up. Therefore, the owner required to renovate the house by using original structure and extended the house to the front land in order to have maximum usefulness. Meanwhile organizing new living space to suit the growing members as well.
The appearance of the house has been completely changed from the original.

The designer designed a new living space with limitation of original structure. Position the wall to hide the column structure of original building and open view to the garden area in the middle of land as much as possible. Adding elderly bedroom on the 1st floor and designed common space as an open plan but the kitchen can be closed when cooking. This common area is connected to an outside patio that connects to another house.
It is a continuous area for outside recreational activities.

On the 2nd floor, the stair hall opened the view to the backyard with a large window. Two bedrooms for both children were in the original structure area of the house. Allocated the master bedroom into a new extension area. There was clear window glass all sides of this room for opening panoramic tree views that owner admired. It’s like a picture frame to visually explore the surroundings every morning. The front of the house facing west, so designer put the aluminum wood slat to filter the natural light and heat from outside. Light and shadow added charm to the interior space. The aluminum wood slat exposed a unique identity to the exterior. The original roof has been demolished to change the shape and form of the new building following owner’s requirements.


Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Siraprapa Prasompan
Interior Architect : Pananda Sophan
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd.
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd.
Photograph : Soopakorn Srisakul

L18 HOUSE

This project is located on Ladprao road in Bangkok. It is a renovation of an over 30 years old townhouse inside the village. Neighborhoods had to be gradually renovated due to good location in town then the land prices increased rapidly, so it’s worth the cost of renovation. The main problem of this house is the 1st floor level is nearly road level and the drainage system of the village is not good. Whenever the rain comes, the water floods the road in front of the house and kitchen area because it could not be released to the public drain. The furniture in the original kitchen must be lifted and used as a semi outdoor style for easy cleaning. There are a lot of dividing walls in living space so the natural light, ventilation and cooling system are not good.

Designer modified the living space due to family growth. At the 1st floor, adjusting the position of parking lots and adding the elderly bedroom and bathroom in the front of the house. The living and dining room space are connected for airy and more convenient. Adding natural light to the kitchen room in the back. For the 2nd floor, enlarging all bedrooms’ layout and changing the original balcony which is not being used cause a leakage problem to be bedroom area instead. Changing new material and new sanitary ware of the bathroom but cannot change layout and sizing due to limitation of structure. Adding 2nd floor balcony for drying clothes, which is designed as battens to get wind and sunlight from a translucent roof all day. Solving flood problems by elevated a ground floor and designed new rainwater drainage system in order to let all rainwater flow out in front of the house so that the kitchen area becomes the inside space without worrying about flooding. The roof uses original roofing materials with insulation. All aluminium glass uses heat protection glass to reduce heat problems in the house.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri , Warakorn Chareonrat
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co.,Ltd
Photographs : Soopakorn Srisakul

N24 CLASSIC HOUSE

This project is a renovated classic house located in 2 rai of land. The house is lifted up about 2 meters higher than external public road, surrounded by a large garden. The main entrance is a long ramp from public road to the front yard parking lots.

Initially, the owner assigned architect to design a small building as an extension of the main house in order to create enclosed space courtyard in front of the parking lot. This small building is built for visitor. The 1st floor is a reception and recreation area connected to the outdoor terrace and swimming pool, there is also one bedroom in the back, and the 2nd floor is a multipurpose room.

The architect designed composition and selected material of the small building in accordance with the characteristics of the main building. Later, the owner wanted to renovate the main house to look more modern but must still be classical as before which is owner’s favorite style. Then, architect analyzed the main house and diminished lines and elements of an architecture. In order to be simple and monotone, material such as stone tile is chosen to cover the exterior of the building for easy maintenance, change aluminum frame, the base of the house used a dark grey stone. Therefore, architect adjusted the materials of the small building again to harmonize with the main building in modern classic style surrounded by large tree garden. Completely eliminate the chaos from the outside.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri, Kunatip Thonglueang
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : -
System Engineer : -
Photographs : Soopakorn Srisakul
 

IN29 HOUSE

Located at Soi Intamara 29, Sutthisarnwinitchai Road, Bangkok. It’s a home of Laochariyakul Family that has been left unoccupied and uninhabitable about 10 years ago because the incorrect construction from contractor who abandoned the work. At that time parents intended to build a house for their children to live together. Since then until now, their son required to build his own family. According the house needs to be changed following the present context and lifestyle.

Based on the context of existing. Feel the intention to make a home for their children. Material and classic home style inspired by parent’s passion. There were also Thai traditional house existing in the same site. The father is a wooden lover. While his son prefer modern style house.

It will cause irrelevant connections in the same area. Concept of design, façade of building keep the main shape, form, rhythm of column, groove pattern from original building. By reducing some classical details, removing the front and top eaves then adding new material such as glasses and wall stone to be more modern. Interior space has been developed for effective usability. Previous building were divided into separate rooms connected by corridors. Designer emphasized open plan space to connect living area at each point of the house for comfortable daily life.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri
Interior Architect : Narucha Kuwattanapasiri , Adisak Thongsatit
Landscape Architect : Adisak Thongsatit
Structural Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd
System Engineer : Kor-It Structural Design and Construction Co., Ltd
Photograph : Soopakorn Srisakul

N135 HOUSE

This house is inside an old village more than 30 years old, located in the suburb of Bangkok. The village's layout is interesting as there is a swimming pool surrounded by large trees of central garden. It's rare in new development project nowadays. This House has been renovated from the old structure that has been abandoned more than 10 years. It is a house with 2-storey and mezzanine.

The original space on the 1st floor is designed for 1 parking, maid room, bathroom, living room and backyard. The 2nd floor plan was dining room and kitchen. And the 3rd floor, there were 3 bedrooms and 2 bathrooms.The designer changed all functions and appearance of the house. The mechanical system was completely reinstalled. On the 1st floor, new interior layout and space is expanded to be a small car park. The maid’s room is replaced by a kitchen. Living room and Dining room are combined into one lager area. The backyard is changed to be terrace with gym room. Both of these parts provided the village’s central garden view. The fence is designed to be vertical garden for privacy and cut-off the unattractive views, leftover the greenery scene.

Mezzanine area is designed as working and reading room with tree view. On the 3rd floor, the designer added 1 more bedroom and Buddha room into the limitation space. Each bedroom is small size but fit for comfortable sleeping. Related to the sizing, each bedroom had the maximum window size to gain view of trees surrounded. The most area in the middle of the house is dark and dim. This is one disadvantage of the townhouse that the designer tried to solve by using transparent skylight for brighten up and bring in natural light.

Design Team : Narucha Kuwattanapasiri
Interior Architect : -
Landscape Architect : -
Structural Engineer : -
System Engineer : -
Photograph : Soopakorn Srisakul

LKB HOUSE